Apr 4, 2012

The Lina Romay File: The Intimate Confessions of an Exhibitionist (1996) - Tim Greaves & Kevin Collins


















The Lina Romay File: The Intimate Confessions of an Exhibitionist
(1996)
Visst kom det som en chock när Lina Romay gick bort i cancer tidigare i år. Många Francofiler och Euroshock fans sörjde dagen då beskedet kom. Lina blev 57 år gammal och hann involvera sig i över 200 filmer, inte så jäkla fy skam ändå! Hon petade i varenda genren, skräck, komedi, porr, action, drama, WIP osv både som skådespelare och ibland som regissör..

Det kändes aktuellt att läsa en biografi om damen så jag valde ”The Lina Romay file” ifrån -96. Visst, det har blivit några fler filmer sedan 16 år sen, men man får nöja sig med det som finns. Kan inte påstå att det skrivits överdrivet många biografier om damen. Boken börjar med ett litet kapitel om hur författaren åkte och träffade Lina och Franco i Spanien. Sedan löper en fläskig intervju med Romay själv. En intervju som till en början, trots många sidor känns ganska tunn. Lina bjuder inte på så mycket kuriosa och historier som jag vill, men efter ett tag släpper det. Hon behövde nog värmas upp lite.

Lina tycks inte sett alla filmer som hon medverkat i, vilket resulterar att hon har svårt att hålla isär filmer och titlar. Med all respekt, Linas och Francos filmskapande är en djungel. Filmer har klippts om åtskilliga gånger och att finna filmerna som de var ämnade att vara kräver att man lägger ner sig. På grund utav detta menar Lina att deras filmer ofta blir orättvist bemötta. Francos zoomningar kan uppfattas som märkliga när filmen presenteras i fel format, då man skurit bort stora delar utav bilden. Vill dock poängtera att jag personligen tycker att zoomningarna även i sitt rätta format ofta känns omotiverade.

Vill man släppa ett drama kan man ta en komedi, utesluta humorn, filma lite allvar och släppa filmen på nytt. Och på detta sätt rullar det på. Pornografiska scener läggs till i filmer för att kunna distribuera dom som vuxenfilm osv. Dessutom förklarar Lina att hennes scener ibland har klipps bort helt ur filmer vilket resulterar i att hon ofta står med i ”castingen” fast inte är med i själva filmen. Minst sagt rörigt..

Den fejkade slowmotion scenen i ”Barbed wired dolls” kommenteras men tyvärr ger inte Lina några vidare svar på varför man valde att fejka effekten istället för att lägga på den i efterhand. Vi får helt enkelt nöja oss med det underhållningsvärde scenen lämnar efter sig.

Vi får också historien om hur Franco och Lina möttes, även om de båda berättar två helt olika historier om händelsen. Författaren vill ta kol på myter om paret och söker här korrekt information om Lina och Francos liv. Så jag antar att läsningen är rättvis och spränger hål på en del felaktig information.

Andra delen i boken är en lång sammanfattad biografi där i princip alla Linas filmer tas upp, recenseras och kommenteras. Det berättas anekdoter som självklart är roande att läsa om. Text varvas med bilder på fröken Romay ur diverse filmer och upplägget är snyggt. Denna del kan kännas tung för den oinsatte och för mig som inte har sett särskilt många utav Romays rullar blir det snabbt rörigt. Men kan verkligen rekommendera denna bok för den som vill veta mer om Lina Romay som person, och Franco som filmskapare. /Robocop himlen

No comments: